To jest klucz dynamometryczny firmy Mannesmann. Mam poprzedni model, używam go od około 10 lat, głównie do dokręcania kół.
[O2FL] Czujnik zmierzchu - tańsza alternatywa
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
namo
[O2FL] Czujnik zmierzchu - tańsza alternatywa
Nie ukrywam że w O2FL wyposażonej w światła do jazdy w dzień przydał by się czujnik który zmieniał by je na mijania po wjechaniu do tunelu. Szczególnie przydane na Chorwacji :-)
Jest tu gdzieś na forum toturial montażu czujnik zmierzchu i deszczu. A samą funkcję zmierzchu da się?
Znalazłem na allegro takie coś za 90 zł. Ma ktoś takie, działa, będzie działać, jakieś przeciwwskazania?
KAWA Z posiada fototranzystor i włącza oryginalne światła mijania tylko gdy jest ciemno, w ciągu dnia świecą dodatkowe lampy LED.
Załącza światła postojowe i mijania w samochodach osobowych, gdy napięcie w instalacji wzrośnie do 13.0V lub 13.5V, opcja programowana.
Zaciągnięcie hamulca ręcznego (masa) blokuje załączanie świateł.
Steruje niezależnie światłami mijania i postojowymi.
Posiada wejście wykrywające włączenie świateł drogowych - wyłącza światła mijania gdy załączamy drogowe masa lub +12V.
Rzdzielone obwody prawej i lewej strony świateł postojowych i świateł mijania.
Dostosowany do podawania masy lub +12V na żarówki - niezależnie dla świateł postojowych i mijania.
Możliwość zostawienia włączonych świateł na 0s, 20s lub 40s po wyłączeniu stacyjki - oświetlenie drogi do domu.
Wyjście +12V do podświetlania deski rozdzielczej.
-
namo, przeciwskazań nie ma, oprócz tego, że to drut jakiego jeszcze nie widziałem->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
w jakimś starym gracie to może i tak, ale w O2, wszystkie funkcje za wyjątkiem przełączania z DRL na mijania do opanowania kodowaniem. Poza tym w zasadzie dużo będzie zależeć od sposobu instalacji fotoelementu, bo nie widzę jakoś opcji, żeby toto regulować. No i najfajniejsze - będzie info o spalonych żarówkach w odpowiednim miejscu na szafie :diabelski_usmiechPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
namo
-
Wg moich obserwacji ori czujnik Skody/VW (przynajmniej ten dokładany przez nas AH) ma w sobie 2 elementy reagujące na światło, przy czym 1 "obserwuje" niebo a drugi przód. Zapobiega to przypadkowym zmianom trybu podczas np. mijania się samochodów itp. Ten Wasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez obrusWasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.
Komentarz
-
Siema, dzisiaj widziałem się ze znajomym który właśnie zamontował sprzęt z linku ( http://www.aliexpress.com/item/ADJUS...677425998.html ). Mówił że jest bardzo zadowolony, aż był zdziwiony że chińszczyzna tak potrafi działać, myślał że będą jakieś opóźnienia po wjechaniu np. do garażu, ale wszystko jest ok. Czujnik ma zamontowany po lewej stronie przy szybie, na desce rozdzielczej.
Montaż jest banalny wtyczka oryginalna do urządzenia > następnie do włącznika. Bez żadnego kodowania w kompie, pozycja Auto na włączniku i jazda .
[ Dodano: Nie 14 Lip, 13 22:12 ]
Zamieszczone przez obrusWg moich obserwacji ori czujnik Skody/VW (przynajmniej ten dokładany przez nas AH) ma w sobie 2 elementy reagujące na światło, przy czym 1 "obserwuje" niebo a drugi przód. Zapobiega to przypadkowym zmianom trybu podczas np. mijania się samochodów itp. Ten Wasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.
Komentarz
-
-
namo
-
namo
-
namo
-
namo, pokukałem i nie mam w pudłach.
Musiałbyś się zapisać na następny wyjazd i się znajdzie.
Chromy pepik przerobione tyż ma.
Zwykły to 165 + wys chrom 250 + wys ( skladak z dwoch, jeden idzie do kosza )
Zachecam do ori rozwiazania - lustro + wiazka + czujnik to koszt 550 zł - szybe robi sie z wlasnych albo z OC/AC i wsio - brak druta, banan na twarzy, spokoj na duszy, dziura w portfeluByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
namo
Komentarz
-
namo
Biszczu, przełącznik już załatwiłem, będzie w poniedziałek, się zobaczy co to warte jest.
Też wolę takie rozwiązanie bo mi tylko potrzeba wł/wył mijania w tunelu do jazdy do Cro.
Komentarz
-
namo
Czujnik jest, tak samo przełącznik z funkcją AUTO. Po poskładaniu wygląda to tak jak na zdj. Na razie czujnik zahaczyłem o listek żeby wybrać dobrą pozycje dla niego (z tyłu ma taśmę samoprzylepną).
Parkingowy test wyszedł pozytywnie, czujnik na szybie trzyma dzienne, po wsadzeniu go pod fotel szybko wrzuca mijania a powrót do dziennych po wyjęciu wymaga kilka sekund aż wrzuci znowu dzienne.
Później pojadę pojeździć po tunelach i poczekam aż się ściemni.
Komentarz
-
namo
andrzej111, właśnie, pasowało by żeby miał czystą szybę, hmm się zobaczy.
Zamieszczone przez andrzej111czy działa CH/LH
Komentarz
Komentarz