[O2FL] Czujnik zmierzchu - tańsza alternatywa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O2FL] Czujnik zmierzchu - tańsza alternatywa

To jest klucz dynamometryczny firmy Mannesmann. Mam poprzedni model, używam go od około 10 lat, głównie do dokręcania kół.

[O2FL] Czujnik zmierzchu - tańsza alternatywa

Nie ukrywam że w O2FL wyposażonej w światła do jazdy w dzień przydał by się czujnik który zmieniał by je na mijania po wjechaniu do tunelu. Szczególnie przydane na Chorwacji :-)

Jest tu gdzieś na forum toturial montażu czujnik zmierzchu i deszczu. A samą funkcję zmierzchu da się?

Znalazłem na allegro takie coś za 90 zł. Ma ktoś takie, działa, będzie działać, jakieś przeciwwskazania?

KAWA Z posiada fototranzystor i włącza oryginalne światła mijania tylko gdy jest ciemno, w ciągu dnia świecą dodatkowe lampy LED.

Załącza światła postojowe i mijania w samochodach osobowych, gdy napięcie w instalacji wzrośnie do 13.0V lub 13.5V, opcja programowana.

Zaciągnięcie hamulca ręcznego (masa) blokuje załączanie świateł.

Steruje niezależnie światłami mijania i postojowymi.

Posiada wejście wykrywające włączenie świateł drogowych - wyłącza światła mijania gdy załączamy drogowe masa lub +12V.

Rzdzielone obwody prawej i lewej strony świateł postojowych i świateł mijania.

Dostosowany do podawania masy lub +12V na żarówki - niezależnie dla świateł postojowych i mijania.

Możliwość zostawienia włączonych świateł na 0s, 20s lub 40s po wyłączeniu stacyjki - oświetlenie drogi do domu.

Wyjście +12V do podświetlania deski rozdzielczej.
    Załączone pliki

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10996
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

namo, przeciwskazań nie ma, oprócz tego, że to drut jakiego jeszcze nie widziałem
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

w jakimś starym gracie to może i tak, ale w O2, wszystkie funkcje za wyjątkiem przełączania z DRL na mijania do opanowania kodowaniem. Poza tym w zasadzie dużo będzie zależeć od sposobu instalacji fotoelementu, bo nie widzę jakoś opcji, żeby toto regulować. No i najfajniejsze - będzie info o spalonych żarówkach w odpowiednim miejscu na szafie :diabelski_usmiech
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

ja znalazłem takie cudo

Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

spacewalker, wygląda ciekawie. To się montuje plug&play czy trzeba coś kodować?

Komentarz

• obrus
              Elegance
              • 2011
              • 783
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wg moich obserwacji ori czujnik Skody/VW (przynajmniej ten dokładany przez nas AH) ma w sobie 2 elementy reagujące na światło, przy czym 1 "obserwuje" niebo a drugi przód. Zapobiega to przypadkowym zmianom trybu podczas np. mijania się samochodów itp. Ten Wasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.

Komentarz

Zamieszczone przez obrus
                Wasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.
                Może ale nie musi, warto by przetestować. Ma ktos konto na tym ebaju?

Komentarz

• kristofer55
                  Rider
                  • 2012
                  • 272

Siema, dzisiaj widziałem się ze znajomym który właśnie zamontował sprzęt z linku ( http://www.aliexpress.com/item/ADJUS...677425998.html ). Mówił że jest bardzo zadowolony, aż był zdziwiony że chińszczyzna tak potrafi działać, myślał że będą jakieś opóźnienia po wjechaniu np. do garażu, ale wszystko jest ok. Czujnik ma zamontowany po lewej stronie przy szybie, na desce rozdzielczej.
                  Montaż jest banalny wtyczka oryginalna do urządzenia > następnie do włącznika. Bez żadnego kodowania w kompie, pozycja Auto na włączniku i jazda .

[ Dodano: Nie 14 Lip, 13 22:12 ]
                  Zamieszczone przez obrus
                  Wg moich obserwacji ori czujnik Skody/VW (przynajmniej ten dokładany przez nas AH) ma w sobie 2 elementy reagujące na światło, przy czym 1 "obserwuje" niebo a drugi przód. Zapobiega to przypadkowym zmianom trybu podczas np. mijania się samochodów itp. Ten Wasz czujnik może głupieć pod silniejszymi latarniami i w ogóle kiepsko sterować zmianą świateł.
                  Mogę podpytać jak u niego się sprawuje właśnie w takich manewrach.

Komentarz

Jakie numer będzie miał przełącznik z funkcją "Auto" dla mojej Octavii?

Tego piździka zamówiłem, niedługo test tu się pojawi :-) tylko muszę przełącznik wyczaić.

Komentarz

• bohen
                      L&K
                      • 2009
                      • 1260
                      • Audi
                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

namo, 1Z0 941 431 J.

Komentarz

bohen, a ten z chromem podejdzie?

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

namo, chrom to sobie musisz przelozyc w ori oprawke od O2 - bo oprawka z S2 ma inny ksztalt.
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

misiek^wro, skoro jesteś. Nie dysponujesz takowym 1Z0 941 431 J?

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

namo, pokukałem i nie mam w pudłach.

Musiałbyś się zapisać na następny wyjazd i się znajdzie.
                              Chromy pepik przerobione tyż ma.

Zwykły to 165 + wys chrom 250 + wys ( skladak z dwoch, jeden idzie do kosza )

Zachecam do ori rozwiazania - lustro + wiazka + czujnik to koszt 550 zł - szybe robi sie z wlasnych albo z OC/AC i wsio - brak druta, banan na twarzy, spokoj na duszy, dziura w portfelu
                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Piździk przyszedł od chinczyków. Skąd teraz wziąć przełącznik z funkcją AUTO niedrogo na testy?

Komentarz

• andrzej111
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1391

użytkownik superbman na allegro ma chyba najtaniej

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

namo, napisz do kolegi koleś. On powinien mieć taki przełącznik

Co do rozwiązania to podoba mi się, bo wygląda na łatwiejsze rozwiązanie niż fabryczny czujnik
                                    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

Biszczu, przełącznik już załatwiłem, będzie w poniedziałek, się zobaczy co to warte jest.

Też wolę takie rozwiązanie bo mi tylko potrzeba wł/wył mijania w tunelu do jazdy do Cro.

Komentarz

• demmsi
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 966
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Też obserwuje ten temat ze względu na prostotę montażu.

Komentarz

Czujnik jest, tak samo przełącznik z funkcją AUTO. Po poskładaniu wygląda to tak jak na zdj. Na razie czujnik zahaczyłem o listek żeby wybrać dobrą pozycje dla niego (z tyłu ma taśmę samoprzylepną).

Parkingowy test wyszedł pozytywnie, czujnik na szybie trzyma dzienne, po wsadzeniu go pod fotel szybko wrzuca mijania a powrót do dziennych po wyjęciu wymaga kilka sekund aż wrzuci znowu dzienne.

Później pojadę pojeździć po tunelach i poczekam aż się ściemni.
                                          Załączone pliki

Komentarz

• andrzej111
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1391

namo, puść słupkiem i będzie profi, czujnik powinien chyba być w miejscu gdzie łapie wycieraczka?

Zrób test czy działa CH/LH

Komentarz

andrzej111, właśnie, pasowało by żeby miał czystą szybę, hmm się zobaczy.

Zamieszczone przez andrzej111
                                              czy działa CH/LH
                                              to byłby kosmos :-)

Komentarz

• andrzej111
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1391

Jak zadziała to zakładam u siebie, ile Cię to łącznie wyszło? Ile czekałeś?

Komentarz

Pracuję...